Wij willen vanuit wederzijdse betrokkenheid leerlingen helpen om zichzelf te kunnen zijn.

Leerlingen doen het K-woord in de ban

31 mei 2024

Rob Canters, genezen van kanker en leerkracht op De Korenaer Deurne en lid van team 3xD dat op 6 juni deel gaat nemen aan Alpe d’HuZes, mocht afgelopen maandag samen met zijn vrouw Franca een mooi geldbedrag in ontvangst nemen in de vorm van een cheque ter waarde van 820 euro. Team AZB (agrarisch zorgbedrijf) van Pactum/De Korenaer Deurne heeft in samenwerking met de jongeren van de AZB-klas een bijzondere actie opgezet ten behoeve van dit goede doel.

 

Initiatiefnemer Karel Claassen legt uit waar de actie om draait, namelijk het inzamelen van geld door middel van goed gedrag. "Dit heeft niet alleen een positieve impact gehad op de jongeren zelf, maar zij stellen daarmee ook een heel mooi voorbeeld naar hun gehele omgeving waar ze enorm trots op mogen zijn."


Sociaal geaccepteerd
“Fysiek geweld is niet oké, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar schelden is sociaal geaccepteerd. En dat terwijl woorden net als een klap in je gezicht, serieus pijn kunnen doen. Kanker is zo’n woord dat pijn doet, zeker als jij zelf of in je omgeving iemand met de ziekte te maken heeft (gehad). Toch is kanker een van de meest gebruikte scheldwoorden in Nederland. Ook online zie je vaak de afkorting KK”, legt Franca uit.

 

Pactum/De Korenaer Deurne wil dat schelden met kanker stopt. De actie, die is ingezet door team AZB en de jongeren bestond uit het vermijden van schelden met kanker en het wassen van auto's. In plaats van traditionele manieren van geldinzameling, zoals collectes of benefietevenementen, werd gekozen voor een benadering die de nadruk legt op positief gedrag en samenwerking. Het concept was eenvoudig maar krachtig: elke dag werd een symbolisch bedrag ingezameld, in de vorm van duimpjes, van degenen die zich onthielden van scheldwoorden met betrekking tot kanker. Daarnaast konden mensen hun auto laten wassen door de jongeren, die hierbij wind en regen trotseerden. "Het initiatief heeft laten zien dat positieve verandering mogelijk is door samen te werken en elkaar te ondersteunen. De jongeren van de AZB-klas hebben laten zien dat zij daar een prachtig voorbeeld van zijn", besluit Franca.

Rob C.

 Nieuwsarchief