Meedoen in een inclusieve samenleving
Leren in en van de maatschappij
Maatschappelijke diensttijd: daar doen veel leerlingen van Aloysiusscholen voor voortgezet speciaal onderwijs aan mee. Lees meer over de praktijkervaringen van leerlingen, leerkrachten en talentcoaches van De Ortolaan Heibloem, De Korenaer Deurne, Aventurijn in Nijmegen en Scholengemeenschap Harreveld.
Maatschappelijke diensttijd: waarom?
- iets doen voor een ander en/of de samenleving: dat maakt je ook een ‘goede burger’
- talentontwikkeling: ontdekken wie je bent en waar je goed in bent, kan je helpen om passende vervolgstappen te zetten
- betekenisvolle ontmoetingen: buiten je eigen ‘bubbel’ en leefwereld nieuwe mensen ontmoeten is verrijkend
Voor maatschappelijke diensttijd in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) geldt daarnaast:
4. meer maatschappelijke participatie voor jongeren – en daarmee meer sociale samenhang
5. minder uitval van jongeren na het voortgezet speciaal onderwijs
6. bijdragen aan een positiever beeld van (jongeren in) het voortgezet speciaal onderwijs
MDT in het vso: hoe werkt het?
- Talentcoaches gaan in gesprek met leerlingen in het derde of vierde leerjaar over hun interesses: welke stage zou bij ze passen, waar gaat hun hart sneller van kloppen? Voor wie zouden zij iets willen betekenen?
- MDT-coördinatoren gaan op zoek naar een goede match tussen de wensen van een leerling en een passende stageplek (MDT-projecten) waar leerlingen iets kunnen doen voor een ander.
- Talentcoaches gaan mee op stage, zodat de ontvangende stageorganisatie goed ondersteund wordt.
Lees op de website van Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs meer over MDT in het voortgezet speciaal onderwijs.
“De echte wereld motiveert om stappen vooruit te zetten”
Deshawn is klaar voor de lunch. Leerkrachten van De Korenaer Deurne en medewerkers van jeugdhulporganisatie Pactum, met wie de school op hetzelfde terrein nauw samenwerkt, schuiven zo aan. De tafels staan keurig gedekt klaar. Gelukkig heeft Deshawn nog even tijd om te vertellen over zijn MDT bij de Helmondse Voetbalschool.
“Ik mocht pionnen en goals klaarzetten”, vertelt Deshawn enthousiast. “En als we even tijd hadden, konden we een balletje trappen.” Verder hielp Deshawn ook bij trainingen aan kinderen en deed allerlei opdrachten. “Ik heb geleerd hoe je goed samenwerkt en communiceert”, legt hij vakkundig uit. “Mijn neef, met wie ik veel omga, was wel jaloers. Die had zo’n stage ook wel willen doen zei hij!”
Deshawn is goed bezig
Kevin van Dijk is de mentor van Deshawn. “De leerlingen hebben de lunch helemaal voorbereid”, wijst hij op het buffet. “Deshawn doet dat heel goed. Hij kan ook goed koken”, complimenteert hij. Toch leek het Kevin een goed idee dat Deshawn eens buiten de keuken en school ervaringen zou opdoen, om zich nog beter staande te leren houden in de groepsdynamiek van de klas bijvoorbeeld.
Leren buiten school
“Deshawn is nog speels voor zijn leeftijd en hij mag nog leren om wat beter voor zichzelf op te komen. Goed toch, dat hij nu zijn ervaring bij de Helmondse Voetbalschool zelf ook koppelt aan beter leren samenwerken? Ik merkte aan andere leerlingen ook dat leren in de ‘echte’ wereld hen stimuleert om stappen vooruit te zetten.”