Leestijd 2 - 3 min
Leren in de praktijk in de regio
“Werk van leerlingen De Korenaer Deurne wordt gewaardeerd”
Werkleermeester Karel Claassen van Pactum is apetrots op Alex en Roy. Die twee zitten op De Korenaer Deurne en volgen de leerroute arbeid. “Deze toppers kan ik gerust al zelfstandig aan het werk laten gaan”, complimenteert Karel. “Ze werken keihard.”

Alex en Roy steken – net als een aantal klasgenoten – elke dag de handen flink uit de mouwen. Nadat zij op het agrarisch zorgbedrijf in Deurne de dieren hebben verzorgd, verzamelen ze alle gereedschappen die ze nodig hebben voor hun klus die dag en stappen met Karel in de bus.


De ene dag werken ze in het groen in de regio, de andere dag zijn ze bij Helmond Sport om de tribunes netjes te maken. Ook de plaatselijke hockeyclub is een vaste netwerkpartner. Hier doen leerlingen ook hun examens in de praktijk.

Bart en Karel overleggen over de klussen bij de hockeyclub

Werknemersvaardigheden ontwikkelen

“In de klas zitten vind ik niks”, zegt Alex eerlijk. “Laat mij maar lekker bezig zijn.” Roy denkt er net zo over.

Dus investeert leerwerkmeester Karel vooral in het ontwikkelen van werknemersvaardigheden, zodat de jongens straks een goede werkplek kunnen vinden en houden. Op tijd komen, zelfstandig werken, veilig werken, hulp vragen: dat lukt Roy en Alex al prima. “Het is heel leuk om overal te gaan werken”, vindt Roy. “Dan doe je iets nuttigs.”

Leerwerkmeester Karel: “Natuurlijk staat de ontwikkeling van onze jongeren voorop. Onze netwerkpartners weten dat er geen druk op kan zitten. Lukt het een keer niet, dan komen we de dag erna terug om een klus af te maken. Met onze leerlingen kun je niet alles plannen. Ze moeten kunnen leren.”

Om de jongens gemotiveerd te houden, stemt Karel met zijn collega Karel Cornelissen van de Korenaer Deurne steeds af over een goede balans in theorie en praktijk.

“We laten lessen zoveel mogelijk aansluiten bij de praktijk”, vertelt de leerkracht “We stimuleren de jongens straks om certificaten te halen waar ze echt iets aan hebben. Roy oriënteert zich in de groenvoorziening. En Alex wil misschien wel kraanmachinist worden. Daar kunnen we hem op school op voorbereiden. Maar deze doeners leren toch het liefst op de werkvloer.”

Ontwikkelingskansen bieden


Hockeyclubvoorzitter Bart van Goch is blij met de hulp van Alex en Roy. De jongens houden het terrein van zijn club netjes, doen snoeiwerk, onderhouden het kunstgras en knapten bijvoorbeeld ook de bankjes op. “We kunnen de hulp goed gebruiken”, vertelt Bart. “We hebben als vereniging veel jeugdleden en weinig senioren die vrijwilligerswerk kunnen doen.”

Toch is zijn motivatie voor de samenwerking met De Korenaer Deurne en Pactum vooral ingegeven door iets anders. “Ik vind het belangrijk om mensen de mogelijkheden te bieden om zich te ontwikkelen. We willen niet alleen sportkampioenen maken, maar alle jongeren zelfvertrouwen geven. Ons G-team (een hockeyteam met mensen met een beperking, red.) is bijvoorbeeld echt geďntegreerd in onze club. En we waarderen ieders bijdrage. Dat Alex en Roy goed werk doen, wordt ook gezien door onze leden. En hun werk wordt zeer gewaardeerd.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel