Leestijd 2 - 3 min
Mooie samenwerking De Korenaer Deurne en Grobeco Heftrucks
Vijf leerlingen halen heftruckcertificaat
Kijk ze stralen! Leerlingen van De Korenaer Deurne kregen vorige week hun heftruckcertificaat uitgereikt. Hun leerkracht houtbewerking Teun Opsteen is apetrots en dat geldt ook voor directeur Bertus Keunen van Grobeco Heftrucks in Deurne, waar de leerlingen hun praktijkvaardigheden lieten zien.
Paul van de Rijt van De Korenaer Deurne reikt aan een van de leerlingen het certificaat uit.

De Korenaer Deurne schafte vorig jaar een heftrucksimulator aan. Leerlingen kunnen daarmee in een nagebootste realiteit veel oefenuren maken en virtueel vast een beetje rijvaardig worden.
Dat is niet alleen nuttig, maar ook heel leuk. Zo stimuleert de simulator jongeren om hun heftruckcertificaat te halen. En met succes! Nadat vorig jaar de eerste leerling slaagde, kregen nu nog eens vier leerlingen hun certificaat uitgereikt!

Dara was één van de gelukkigen. “Ik heb eerst op de simulator geoefend. Maar op de boerderij van mijn pleegouders rijd ik ook wel tractor. Dus ik leerde het beste snel”, vertelt ze.

Natuurlijk is ze trots op haar certificaat en dat geldt ook voor haar pleegouders. “Mooi meegenomen”, zegt ze. En dat ze het eerste meisje is van school dat het certificaat haalde, voelt stiekem ook wel cool.

Gaat ze ook de logistiek in? Dat weet Dara nog niet. Eerst maar even haar examens mbo niveau 1 halen … “Maar dit heftruckcertificaat heb ik sowieso gehaald!"

Extra oefenen

“Voor onze leerlingen is de theorie best pittig”, vertelt leerkracht Teun. “Dat oefen ik dus veel met ze hier in de lessen. We maken samenvattingen en proberen theorie en praktijk zoveel mogelijk te combineren.”

Dat laatste kan ook op de werkvloer bij Grobeco. “We zijn ontzettend blij met die samenwerking”, benadrukt Teun. “Grobeco voelt goed aan wat onze leerlingen nodig hebben. En ze examineren onze leerlingen.”

Algemeen directeur Bertus Keunen van Grobeco: “De leerlingen hebben misschien iets meer tijd nodig om de theorie en de praktijk te leren, maar dan lukt het ze wél. We helpen ze vooral bij het uitleggen van moeilijke woorden bijvoorbeeld.”

Zelfvertrouwen opdoen

Het allerbelangrijkste is veilig leren werken. Daar wordt bij Grobeco dus flink op gehamerd. Natuurlijk is het in het begin even spannend om op de ‘echte’ werkvloer in een heftruck te rijden. "Als je in de simulator omvalt met je heftruck gebeurt er niets, maar dat is hier natuurlijk anders”, lacht Bertus.

Het valt Bertus op dat de jongeren vooral bevestigd moeten worden in hun zelfvertrouwen. “Ze weten niet altijd wat ze kunnen”, vertelt hij. “Als het dan uiteindelijk lukt, gaan ze met een goed gevoel de deur uit. En dat geeft mijzelf ook veel voldoening.”

Meer kansen op de arbeidsmarkt

Met het heftruckcertificaat hebben jongeren meer kansen op een baan. “Dat vergroot toch hun kansen om te slagen in de maatschappij”, denkt Bertus. “We hebben deze mensen bovendien hard nodig op de arbeidsmarkt.”

Alleen al van het proces om het heftruckcertificaat te halen, leren de jongeren veel, ziet Teun. “Ze hebben discipline getoond, doorgezet en ervoor gewérkt. Daar groeien ze van. En ik ben het met Bertus eens: met dit soort certificaten bieden we jongeren extra kansen.”

auteur Anne-Marie Veldkamp

VSO de Korenaer Deurne

Meester de Jonghlaan 4A

5753 RR Deurne

Tel.: 0493 - 32 29 06

E-mailkorenaer.de@aloysiusstichting.nl