Leestijd 2 - 3 min
Meer inzicht in wie je bent en wat je kunt
Pien staat op het punt om het terrein in Deurne te verlaten. Ze woonde een tijdje bij Bijzonder Jeugdwerk (BJ) en zat op school bij De Korenaer Deurne. Nu gaat ze begeleid wonen en start met een opleiding dierverzorging in het mbo. Het leukste van afgelopen jaren? “Paardrijden. Dat blijf ik zeker doen!”

Net als alle andere leerlingen van De Korenaer die op het terrein van BJ wonen, volgde Pien een integraal dagprogramma. Onderwijs is daarin heel belangrijk, net als behandeling. Maar er is meer. Samen bieden de school en de jeugdzorginstelling onder en na schooltijd een ontwikkelingsgericht programma aan, om jongeren veel extra bagage mee te geven op het gebied van sport, muziek, creativiteit en ontspanning.

Vera en Paul in de jongerensoos van De Korenaer Deurne

Breed aanbod

Wat staat er zoal op de agenda? Jongeren volgen TOPs! – een programma dat de zelfregie vergroot door betere sociale vaardigheden, agressieregulatie en moreel redeneren. In de muziekstudio en op het podium is ruimte voor muzikaal talent en er is een uitgebreid sportaanbod inclusief zomerbivak. Er zijn lessen over omgaan met geld, drugs en drank en jongeren kunnen sollicitatietraining volgen en hun theorie-examen halen voor hun rijbewijs.

“De jongerensoos is overdag open en kan een uitvalsbasis zijn voor een jongere als het op school even niet lukt”, vertelt Vera Rosenboom van BJ. “Via het activiteitenprogramma ontdekken jongeren hoe zij hun vrije tijd zinvol kunnen invullen”, vult Paul van de Rijt aan, coördinator van De Korenaer Deurne.

Kiezen wat je leuk vindt

Vera: “Veel jongeren hier weten niet wat zij leuk vinden of waar zij goed in zijn, omdat ze nooit bij een club of vereniging hebben gezeten. Hier ontdekken zij dat vaak voor het eerst.” Paul: “Doordat jongeren zélf kíezen voor een club, zijn ze gemotiveerd. Dat is toch net iets anders dan dat je verplicht een les moet volgen.”

Meer inzicht in wie je bent en wat je kunt: dat geeft perspectief en helpt bijvoorbeeld ook bij een goede keuze voor vervolgonderwijs of een baan. “Het is zo belangrijk om jongeren te laten zien waar ze wél goed in zijn”, vindt Vera. “Vaak weten ze heel goed wat ze allemaal niet kunnen”, beaamt Paul, “maar omgaan met een compliment is héél lastig.”

BJ en De Korenaer Deurne betrekken ouders en verzorgers bij het integrale dagprogramma, door het talent van jongeren zichtbaar te maken. Van een foto van een werkstuk tot een uitnodiging voor een optreden in de jongerensoos: juist de positieve verhalen worden gedeeld.

korenaerdeurne.nl

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
relevante categorieën betekenisvolle leeromgeving, integraal samenwerken, koers

VSO de Korenaer Deurne

Meester de Jonghlaan 4A

5753 RR Deurne

Tel.: 0493 - 32 29 06

E-mailkorenaer.de@aloysiusstichting.nl