Leestijd 1 - 2 min
“Kansen geven aan mensen is een groter doel”
Stationspark Deurne prima stageplek voor De Korenaer Deurne/Bijzonder Jeugdwerk
Jongeren slecht gemotiveerd? Daar merkt Michel Lintermans van Coöperatie Stationspark Deurne weinig van … Door ze de mouwen te laten opstropen en mee te laten denken over de metamorfose van het stationsgebied, komen hun talenten tot bloei. En die stationsomgeving óók!

Een moestuin. Een muurschildering. Een park. Volières met vogels. Een bijenhotel. Een tuinkas. Een nette fietsenstalling. Het eerste watertappunt op het station. Weidebloemen. Champignons kweken op koffiedrab.

Zo kan de opsomming nog wel even doorgaan. Zodra er een project klaar is, verzint maatschappelijk ondernemer Michel Lintermans wel weer een nieuw. Dat maakt niet alleen het station in Deurne mooier, maar biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook mooie kansen om hun talenten te ontwikkelen.

Erkend leerbedrijf

“Ik reis zelf veel met de trein en zag kansen om het stationsgebied te verfraaien. Leuk voor de reizigers en de omwonenden.” Zo gezegd zo gedaan: inmiddels is er een stationspark ontstaan, waar ook leerlingen van De Korenaer Deurne hun handen laten wapperen. “Kansen geven aan mensen is een groter doel dan het uiteindelijke resultaat”, vindt Lintermans. “We zijn ook erkend leerbedrijf geworden. En steeds meer mensen uit de buurt doen mee.”

Michel Lintermans biedt jongeren volop ontwikkelingskansen.

Focus op basisvaardigheden

Coördinator externe stages Karel de Lau van De Korenaer Deurne is blij met zo’n samenwerkingspartner dichtbij de school en het terrein van Bijzonder Jeugdwerk. “Zo’n plek verkoopt zichzelf”, zegt hij.

“Jongeren raken er als vanzelf gemotiveerd om iets te gaan doen. Michel focust op basisvaardigheden zoals op tijd komen en communiceren. Leerlingen mogen er fouten maken, ze worden niet meteen afgeschreven maar krijgen nieuwe kansen. En als ze toe zijn aan een individuele externe stage, zet Michel ook zijn netwerk in.”

Jongeren aan het werk in de stationsomgeving Deurne.
Karel de Lau (links) en Michel Lintermans in Stationspark Deurne.
auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel, Maartje van Berkel
eerder verschenen Sterk onderwijs voor een betekenisvolle toekomst juni 2021

VSO de Korenaer Deurne

Meester de Jonghlaan 4A

5753 RR Deurne

Tel.: 0493 - 32 29 06

E-mailkorenaer.de@aloysiusstichting.nl